• In English
  • Роз`яснення щодо змін у порядку підтвердження вільного володіння державною мовою під час проведення конкурсів на посади державної служби та призначення переможців
    , опубліковано 05 Липня 2021 року о 16:16

    Рівень володіння державною мовою державними службовцями, засвідчується державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до Закону. Відтак, Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з 16 липня 2021 року суттєво змінює порядок підтвердження особою вільного володіння державною мовою під час проведення конкурсів на посади державної служби та призначення переможців.

    Особам слід подавати копію державного сертифікату про рівень володіння державною мовою або витяг з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою лише для участі у конкурсах на зайняття посад державної служби, оголошених з 16 липня 2021 року. 

    З 16 липня 2021 року стартує іспит на рівень володіння державною мовою. Призначення іспиту – визначити рівень володіння державною мовою осіб, які претендують на обрання чи призначення на посади, визначені частинами першою і другою статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

    Від сьогодні усі охочі зможуть завантажити пакет іспитових завдань із правильними відповідями, які допоможуть ознайомитися зі змістом та структурою іспиту на рівень володіння державною мовою та підготуватися до нього. 

    Іспит на рівень володіння державною мовою містить частини «Культура мова», «Читання», «Письмо», «Говоріння». Завдання з «Культури мови» дають можливість особі показати вміння дотримуватися мовних норм, засвідчити лексичну та словотвірну вправність; обізнаність у сфері офіційно-ділового стилю та міжособистісного спілкування. Завдання частини «Читання» мають на меті перевірити вміння особи повністю розуміти прочитаний текст, критично осмислювати його та встановлювати взаємозв’язки між частинами. Завдання частини «Письмо» перевіряють уміння письмово створювати текст із дотриманням норм сучасної української літературної мови. Частина «Говоріння» передбачає діалог з екзаменатором та монологічне повідомлення на задану тему. Особа матиме змогу показати вміння ініціювати розмову, підтримувати та завершувати її, висловлювати власну думку щодо запропонованої теми під час спілкування.

    Звертаємо увагу, що ці завдання були частиною апробації, яку проводила Національною комісією зі стандартів державної мови з 17 травня до 17 червня 2021 року, і не будуть використані повторно в іспиті на рівень володіння державною мовою.  Пакет іспитових завдань можна завантажити за покликанням: https://bit.ly/3hjGPPw