• In English
  • Щодо застосування суб’єктами господарювання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»
    , опубліковано 22 Червня 2021 року о 19:19

    З 16 липня 2019 року набув чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 р. № 2704-VIII (далі — Закон № 2704), який визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

    Окремі положення Закону № 2704 набиратимуть чинності поступово, у порядку, визначеному в його розділі IX «Прикінцеві та перехідні положення» — деякі норми набудуть чинності через шість місяців, деякі — через рік, два, два з половиною, три роки, деякі — лише через п’ять років, а є й така, що запрацює тільки з 1 січня 2030 року. Однак більшість положень Закону № 2704 вже є чинними. Так, згідно зі ст. 1 Закону № 2704, яка визначає статус української мови як єдиної державної мови в Україні (тож надалі ми використовуватимемо, як і в Законі № 2704, терміни «українська» і «державна» як синоніми), українська мова як єдина державна мова виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України.

    Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя (водночас, дія Закону № 2704 не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів).

    Відповідно до ст. 6 Закону № 2704 кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Тож Уряд має затвердити Державну програму сприяння опануванню державної мови, оскільки держава бере на себе зобов’язання організовувати безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечувати можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

    Водночас повідомляємо, що з 16 липня 2021 року рівень володіння державною мовою деякими категоріями осіб (зокрема, держслужбовцями, прокурорами, суддями, керівниками закладів освіти) засвідчуватиме державний сертифікат про рівень володіння державною мовою, який видаватиме Національна комісія зі стандартів державної мови. Щоправда, якщо такі особи станом на 16 липня 2021 року вже обійматимуть вищенаведені посади, то отримувати зазначений сертифікат їм буде не потрібно.

    Північне міжрегіональне головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні  здійснює свої повноваження в межах наданих їй владних повноважень та у спосіб, що передбачений законами України, зокрема, частиною другою статті 19 Конституції України, якою встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.