АЧС: як відбувається зараження свиней
, опубліковано 24 Липня 2025 року о 14:58

Основний шлях передачі збудника АЧС – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. Вірус також може потрапляти від диких свиней.

Вірус АЧС може переноситись інвентарем, технікою, транспортними засобами, а також на одязі та  взутті осіб, що перебували в контакті з хворими тваринами.

Продукти життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо)  хворих свиней – ще одне джерело розповсюдження АЧС.  Тому використання необроблених кормів чи харчових відходів для годівлі може призвести до інфікування вірусом.

Єдиний і надійний захист від АЧС – суворе дотримання правил біобезпеки.

Наочно про основні шляхи потрапляння АЧС до свиногоподарств – в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією свинарів України.

#АЧС  #африканська_чума_свиней  #СТОП_африканська_чума_свиней  #СТОП_АЧС   #African_swine_fever    #ASF  #STOP_ASF

Службові додатки NIR
Портал інформаційних ресурсів для співробітників