• In English
  • Щодо умов експорту яєць та яєчних продуктів до Ісландії!
    , опубліковано 17 Червня 2024 року о 14:14

    Північне міжрегіональне головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні інформує, що відповідно до повідомлення Ісландського органу з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарії (MAST) від 12.06.2024 продукти тваринного походження, а саме яйця та яєчні продукти, що імпортуються до Ісландії, повинні відповідати наступним вимогам.

    Яйця та яєчні продукти повинні походити з підприємств, які внесені до переліку потужностей схвалених для експорту з України до ЄС (мати єврономер), бути маркованими відповідним єврономером та відповідати вимогам Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) 1250/2019, розміщеним на сайті MAST.

    Для експорту до Ісландії сирих яєць або яєчних продуктів необхідно отримати дозвіл на імпорт від MAST. Для цього експортер повинен заздалегідь подати аплікаційну форму (заявку) на отримання вищезгаданого дозволу на імпорт від MAST на електронну пошту: mast@mast.is із зазначенням такої інформації:

    • Імпортер в Ісландії: повна назва, адреса та ісландський ідентифікаційний номер (kennitala);
    • Виробник: повна назва та адреса;
    • Єврономер виробника (потужності);
    • Назва/тип продукції, що імпортується.

    Продукти можна імпортувати лише після отримання дозволу від MAST на імпорт (дозвіл на імпорт може бути поданий лише один раз).

    Звертаємо увагу, що сирі яйця повинні бути піддані тестуванню на Salmonella spp. відповідно до Регламенту (ЄК) 1688/2005. Необхідно надати лабораторний звіт із зазначенням негативних результатів. Звіт повинен відображати чітку простежуваність до вантажу.

    Для експорту до Ісландії термічно оброблених яєць або яєчних продуктів дозвіл на імпорт від MAST не потрібен. Яйця та яєчні продукти повинні пройти термічну обробку протягом 5 хвилин при температурі 65°C або іншу порівняльну обробку відповідно до оцінки MAST. Це має бути підтверджено актом, виданим виробником. Вантаж повинен супроводжуватися вищезгаданим актом.

    Вантаж на експортовані яйця або яєчні продукти повинен:

    • супроводжуватись копією деталізованого інвойсу (рахунку-фактури);
    • супроводжуватись оригіналом відповідного сертифіката здоров’я для імпорту в ЄС, виданого компетентним органом країни-експортера
      (або декларацією капітана під час висадки з судна третьої країни), а саме:

    формою сертифіката здоров’я тварин/офіційного сертифіката для ввезення до Європейського Союзу яєць, призначених для споживання людиною (MODEL E) або формою сертифіката здоров’я тварин/офіційного сертифіката для ввезення до Європейського Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною (MODEL EP);

    • бути ввезеним через затверджений пункт пропуску (BIP) в ЄС, із повідомленням у TRACES принаймні за 24 години до прибуття вантажу на відповідний BIP. А також, представлений для огляду на затвердженому BIP при ввезенні до Ісландії.

    Разом з тим, звертаємо вашу увагу, що імпортер повинен бути зареєстрований в Ісландії та мати ісландський ідентифікаційний номер (kennitala).

    Водночас, MAST повинен бути повідомлений щодо продуктів/партій продуктів тваринного походження, які були ввезені з країн за межами ЄС/ЄЕЗ, та які пройшли прикордонний контроль в іншій країні ЄЕЗ перед імпортом до Ісландії, шляхом подання заявки (№. 4.33 для сирого м’яса/м’ясних продуктів і № 4.32 для інших продуктів тваринного походження) на сайті MAST.