• In English
  • Щодо процедури подання для акредитації на експорт підконтрольних товарів до Азербайджанської Республіки
    , опубліковано 21 Липня 2023 року о 11:11

    Відповідно до інформації, отриманої у листі Агентства з безпеки харчових продуктів Азербайджанської Республіки (далі – Агентство) від 07.07.2023 Законом Азербайджанської Республіки «Про безпечність харчових продуктів» № 523-VIQ від 5 травня 2022 року, який набув чинності 1 січня 2023 року визначено, що оператори ринку, які мають намір експортувати продукцію в Азербайджанську Республіку, повинні в обов’язковому порядку отримати дозвіл від Агентства.

    Відповідно до вимог, викладених у статті 24.8 Закону, з метою надання дозволу експертна група проводить оцінку на місці або інспекцію оператора шляхом відеоконференції. На додаток до цього, потужність, яка підлягає затвердженню, не дозволена до експорту, якщо Агентство не надало дозвіл на експорт після проведення вищевказаної інспекції.

    Для проведення інспектування та отримання дозволу для потужності, де виробляються та переробляються харчові продукти та корми, оператором ринку (або представником оператора ринку) має бути направлено запит на електронну адресу Агентства Sxd@afsa.gov.az в довільній формі.

    Водночас, згідно зі статтею 24.8 Закону, всі витрати, пов’язані з відеоінспекцією, оплачуються відповідними операторами ринку або їх уповноваженими представниками в Азербайджані.

    Інформація щодо потужностей, які були внесені до графіку перевірок, а також щодо потужностей, які отримали дозвіл за результатами перевірок буде доводитись до відома головних управлінь по мірі отримання повідомлень від Агентства.

    Також звертаємо увагу, що з 01.08.2023 оператори ринку харчових продуктів, які займаються виробництвом продукції птахівництва та з 01.09.2023 оператори ринку харчових продуктів, які займаються виробництвом інших продуктів тваринного походження, та які не включені до графіка перевірок, не будуть допущені до експорту продукції до Азербайджанської Республіки.