• In English
  • До уваги операторів ринку !!! Запроваджується система TRACES NT, як інструмент сертифікації вантажів призначених для транзиту через територію Європейського Союзу
    , опубліковано 27 Лютого 2024 року о 18:18

    З метою спрощення формальних процедур здійснення транзиту харчових продуктів через територію Європейського Союзу (далі – ЄС) в рамках адаптації законодавства та механізмів його реалізації інформуємо, що починаючи з 28.02.2024 за зверненням оператора ринку державним ветеринарним інспектором відділу прикордонного інспекційного контролю міжрегіонального головного управління буде здійснюватися видача сертифікатів на вантажі, призначені для транзиту через територію ЄС, з використанням TRACES NT.

    Обсяг видів харчових продуктів, сертифікація яких буде проводитись з використанням TRACES NT визначається формами сертифікатів, що адаптовані та інтегровані до системи, наразі це такі форми:

    – офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєць, призначених для споживання людиною;

    – офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;

    – офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу молочних продуктів, призначених для споживання людиною, які підлягають специфічній обробці з метою зниження ризиків, відмінна від пастеризації (MODEL DAIRY-PRODUCTS-ST);

    – офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною;

    – офіційний сертифікат на ввезення до ЄС м’ясних напівфабрикатів, призначених для споживання людиною (MODEL MP-PREP);

    – офіційний сертифікат здоров’я тварин для ввезення в Євросоюз живої риби, живих ракоподібних і продуктів тваринного походження від цих тварин, призначених для споживання людиною (зразок FISH-CRUST-HC);

    – офіційний сертифікат на ввезення до Союзу свіжого м’яса, призначеного для споживання людиною, за винятком січеного м’яса та м’яса механічного обвалювання, з птиці, крім ряду безкільових (MODEL POU).

    По мірі адаптації та впровадження форм сертифікатів в TRACES NT цей перелік буде доповнюватись.

    Враховуючи зазначене, з метою уникнення необґрунтованих затримок при здійсненні сертифікації вантажів (відповідно до перерахованих форм сертифікатів) необхідно здійснити ряд підготовчих заходів, зокрема:

    1. Ознайомитись із методичними матеріалами щодо функціоналу та перших кроків при початку роботи з TRACES NT за посиланнями: (https://is.gd/xhdCSC), (https://is.gd/PEnEtp).
    2. Визначити відповідальну особу для реєстрації в TRACES NT та створення запиту для підтвердження (валідації) потужності та ролі користувача відповідно до методичних рекомендацій, що знаходяться за посиланням: (https://is.gd/SHv0cQ).

    Нагадуємо, що визначальною умовою підтвердження (валідації) потужності в TRACES NT є державна реєстрація потужності або отримання на дану потужність експлуатаційного дозволу.

    Крім того пропонуємо ознайомитись із відеопрезентацією щодо заповнення І частини сертифіката в TRACES NT: