• In English
  • Всесвітній день безпеки харчових продуктів
    , опубліковано 07 Червня 2024 року о 15:15

    З метою підвищення обізнаності про безпечність харчових продуктів і заохочення до подальших дій щодо запобігання, розпізнавання та управління харчовими ризиками, у 2018 році Організацією Об’єднаних Націй (ООН) був заснований Всесвітній день безпеки харчових продуктів.

    Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядами, виробниками та споживачами, яка включає всіх учасників харчового ланцюга, від вирощування, збору врожаю, обробки, транспортування, зберігання, розповсюдження і до приготування, подачі та споживання їжі!

    Нагляд за роботою в цій сфері здійснює Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA), яке проводить незалежну оцінку ризиків і дає наукові поради, які дозволяють розробити стандарти безпеки харчових продуктів ЄС. Як частина інструментів безпечності харчових продуктів, Система швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF) забезпечує обмін інформацією між країнами-членами для підтримки швидкого реагування органів безпеки харчових продуктів у разі виникнення ризиків для здоров’я населення внаслідок порушення харчового ланцюга.

    Сьогодні, 7 червня 2024 року, відзначається шостий Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який присвячений інцидентам з харчовими продуктами, незалежно від того, наскільки легкими чи небезпечними вони можуть бути, які створюють серйозні ризики для здоров’я споживачів. Тому, в таких ситуаціях важливо бути підготовленим та вміти швидко реагувати.

    Будьте обізнані!