• In English
  • Подорожуємо разом з пернатими!
    , опубліковано 22 Серпня 2024 року о 16:16

    Популярність пернатих як домашніх улюбленців не дивує. Вони красиві, розумні, товариські, а ще мають чимало різноманітних талантів і не втомлюються дивувати господарів. Одними із найпопулярніших домашніх улюбленців та ідеальних компаньйонів для активних людей та сімей з дітьми є саме папуги. Тому, навіть під час відпустки, власники не розлучаються зі своїми пернатими друзями і часто беруть їх із собою у подорож.

    Транспортування екзотичних птахів в інші країни виявляється більш складним процесом, ніж перевезення більшості інших домашніх тварин. Багато видів птахів знаходяться під загрозою зникнення. Вивезення таких птахів за межі України регулюється відповідно до особливих правил, встановлених як міжнародними угодами, так і національним законодавством України.

    З законодавчих актів в цій сфері найважливішим документом є Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

    При перетині кордону в різних країнах можуть знадобитися й інші додаткові документи. В першу чергу, необхідно дізнатися, які додаткові вимоги пред’являє країна, кордон якої необхідно перетнути, до дозвільних документів і ветеринарних сертифікатів.

    За останній тиждень відділами прикордонного інспекційного контролю “Київ” та “Вінниця” Управління державного контролю на кордоні Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні здійснено державний ветеринарно-санітарний контроль, ідентифікацію та клінічний огляд 4 папуг, які вивозилися до Польщі та Чехії.

    Також державними ветеринарними інспекторами було підтверджено відповідність умов перевезення (контейнер/бокс для транспортування птаха з водонепроникним піддоном та достатньою кількістю абсорбуючого матеріалу; наявність в боксі  жердини відповідного розміру, яка встановлюється таким чином, щоб гарантувати природне положення птаха) та супровідних документів.