• In English
  • Державний контроль: імпорт сиру за лютий 2025 року
    , опубліковано 10 Березня 2025 року о 15:15

    Сир є одним із найпопулярніших продуктів європейської кухні. Він гармонійно поєднується з різноманітними стравами, служить як самостійна закуска, а також відмінно доповнює смак вишуканих напоїв.

    На даний момент зберігається тренд високого імпорту різних сирів.

    Так, за лютий 2025 року державними ветеринарними інспекторами відділів прикордонного інспекційного контролю Управління державного контролю на кордоні Північного міжрегіонального управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні оформлено 364 партії вантажів з різноманітними сирами, загальною вагою 2439,72 тонни, які було завезено з Польщі, Латвії, Нідерландів, Франції, Іспанії, Італії, Чехії та інших країн Європейського Союзу та Великобританії.

    Заходи державного контролю здійснювалися з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 07 травня 2022 р. № 537 „Деякі питання проведення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, державного ветеринарно-санітарного контролю і ввезення вантажів на митну територію України у період воєнного стану”.

    За результатами заходів контролю, перевірки супровідних документів, огляду вантажів з метою підтвердження відповідності маркування та вмісту вантажів, упаковки, температурних умов транспортування та стану транспортних засобів, було оформлено та видано 364 загальні ветеринарні документи на ввезення.

     

     Цікаве про сир…

    • Раніше сири готували без теплової обробки, звідки і пішла назва продукту сир, тобто сирий.
    • Найпопулярніший і найвідоміший сир у світі італійський пармезан.
    • Вважається, що миші та інші гризуни дуже люблять сир, але це не так маленькі звірята надають перевагу продуктам з менш вираженим запахом, наприклад, зерну та фруктам.
    • Запах сиру вважається афродизіаком.
    • Один із традиційних способів збереження сирної головки полягає в тому, що в її серцевину вставляється перевернута пляшка вина. Так сир довше залишається свіжим.

    (з джерел інтернету)