Перейти до основної сторінки
Україна традиційно була одним із регіонів з великим обсягом вирощування кавунів, особливо славилися херсонські баштани. Це не просто смачна ягода, а й символ літа, здоров’я та навіть національної ідентичності для багатьох українців. Після початку тимчасової окупації частини Херсонщини у 2022 році обсяги вирощування кавунів значно скоротилися, що призвело до дефіциту цієї продукції на внутрішньому ринку. В наслідок цього Україна була змушена збільшити імпорт кавунів із таких країн, як Туреччина, Іспанія, Греція, Азербайджан та інших, щоб задовольнити попит споживачів.
За червень 2025 року державними ветеринарними інспекторами відділів прикордонного інспекційного контролю Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні здійснено заходи державного контролю 97 партій вантажів з кавунами свіжими, загальною вагою 1 696 тонн, які було завезено з Туреччини, Греції, Іспанії, Румунії та Азербайджану.
Довідково. Кавун (Citrullus lanatus) належить до родини гарбузових, а з ботанічної точки зору, він є ягодою. Це одна з найулюбленіших літніх ягід, яка не лише смачна, а й надзвичайно корисна. Завдяки своїм корисним властивостям, кавун за своїм вмістом складається з вітамінів A, C, B6, антиоксидантів, особливо лікопіну (сприяє здоров’ю серця), калію, магнію, фолієвої кислоти і клітковини, яка покращує травлення, крім того 90–92% вмісту складає вода, тому чудово втамовує спрагу влітку і має сечогінну, очищувальну та протизапальну дію.
Попередня