• In English
  • До уваги операторів ринку!
    , опубліковано 16 Травня 2024 року о 15:15

    Вкотре нагадуємо, що відповідно до ст. 23, 25 Закону України
    „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, з урахуванням вимог ч. 12 ст. 41 та п. 4 ч. 3 ст. 42 Закону України
    „Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” (далі – Закон 2042-VIII), оператори ринку, які проводять діяльність, пов’язану з виробництвом, зберіганням та/або обігом харчових продуктів,  до початку своєї діяльності мають отримати експлуатаційний дозвіл/державну реєстрацію потужності.

    Відповідно до ст. 14, 15 Закону України „Про безпечність та гігієну кормів”, з урахуванням вимог ч. 12 ст. 41 та п. 4 ч. 3 ст. 42 Закону 2042-VIII, оператор ринку зобов’язаний отримати експлуатаційний дозвіл/ державну реєстрацію потужності на кожну окрему потужність з виробництва та/або обігу визначених кормових добавок, преміксів та інших кормів до початку її експлуатації.

    Відповідно до ст. 50, 53 Закону України „Про ветеринарну медицину”,
    з урахуванням вимог ч. 12 ст. 41 та п. 4 ч. 3 ст. 42 Закону 2042-VIII, оператор ринку з виробництва та обігу неїстівних продуктів тваринного походження зобов’язаний отримати експлуатаційний дозвіл/державну реєстрацію.

    Здійснення діяльності з виробництва та обігу без отримання експлуатаційного дозволу/державної реєстрації потужності відповідного державного органу ветеринарної медицини забороняється .

    Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 20 Закону України „Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

    Відповідно до ст. 10 Закону України „Про безпечність та гігієну кормів” операторам ринку забороняється здійснювати виробництво та/або обіг кормів вироблених на потужностях, що не були зареєстровані або на які не отримано експлуатаційного дозволу відповідно до вимог цього Закону.

    Окремо звертаємо увагу на необхідність виконання вимог країни призначення,  які застосовуються до вантажів, що вивозяться (пересилаються) за межі митної території України. Також нагадуємо, що відповідно до Законодавства ЄС, експорт та переміщення через територію співтовариства мають дозвіл лише ті потужності, які ухвалені для експорту в ЄС.