Перейти до основної сторінки
Передбачати загрози, забезпечити якість і безпечність продукції, зберегти здоров’я, життя та майбутнє людей, тварин і рослин – це головна місія Держпродспоживслужби. А отже кожен територіальний орган Держпродспоживслужби повинен працювати чітко та злагоджено. Про це зазначено керівництвом Держпродспоживслужби під час виїзного засідання колегії Держпродспоживслужби, який відбувся на Вінниччині.
Захід проходив протягом 6 год в змішаному форматі за допомоги електронних комунікацій та під час якого було розглянуто одні із важливих напрямів діяльності Держпродспоживслужби.
Так, за 9 місяців забезпечено експорт 38,3 млн тонн об’єктів регулювання. Керівництво Держпродспоживслужби наголосили на дотримані вимог країн-партнерів при видачі фітосанітарних сертифікатів. Учасники обговорили результати обстеження території України під час встановлення фітосанітарного стану. Так, з весни до осені обстежено 3 млн. га території. Також цьогоріч Держпродспоживслужба Харківщини забезпечила захист території України від розмноження сарани з використанням обмежених заходів у зв’язку з близьким розташуванням прифронтової зони.
Під час заходу розглядались результати позапланових перевірок у галузі ветеринарної медицини та у сфері безпечності харчових продуктів. Так, за 9 місяців цього року видано 1289 обов’язкових для виконання у визначені строки письмових вимог (приписів) щодо усунення порушень вимог законодавства. У порівнянні з 2023 роком це на 177 приписів більше. Найчастіше порушення встановлено через недотримання гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, а наступний пункт – не забезпечено відповідну простежуваність харчових продуктів та кормів, тошо. Загалом було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 947 осіб на сумму 11 474 375 грн. Крім того наразі 242 українських виробника мають право експортувати харчові продукти тваринного походження до ЄС. Ця цифра є показником діяльності Держпродспоживслужби як державного органу, що сприяє розвитку експортного потенціалу України.
Представники територіальних органів Держпродспоживслужби розглянули планування кількості перевірок характеристик нехарчової продукції з урахуванням кадрових ресурсів. Так, як з 13 березня 2022 року були припинені заходи ринкового нагляду, що вплинуло на кадрову плинність фахівців. Наразі з березня 2024 року відновлено планові перевірки на деякі види нехарчової продукції. Очікуються, що з 2025 року перелік продукції збільшиться, а отже для ефективного виконання свої повноважень у сфері ринкового нагляду територіальні органи повинні врахувати цю інформацію.
Крім того, була проведена роз’яснювальна робота щодо подання документів потужностей, які пройшли позапланову перевірку на відповідність вимогам Китаю. Основні поради були надані територіальним органам для використання в комунікації з операторами ринку. Також усі вимоги щодо пакету документів представлені в Методичних рекомендаціях, опублікованих відповідно до кожного окремого типу продукції на вебпорталі Держпродспоживслужби.
Попередня