• In English
  • Про проведення на базі Шосткинської районної державної адміністрації семінар-наради на тему „Африканська чума свиней в Україні та світі”
    , опубліковано 16 Грудня 2021 року о 11:11

    08.12.2021 року на базі Шосткинської районної державної адміністрації відбулася семінар-нарада на тему: „Африканська чума свиней в Україні та світі”, в якій взяли участь спеціалісти відділу прикордонного інспекційного контролю „Шостка” Управління державного контролю на кордоні Північного міжрегіонального головного управління державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні та представники Управління Дердпродспоживслужби в місті Шостці, Шосткинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, міської та районної державних лікарень ветеринарної медицини.

    В ході зустрічі було обговорено епізоотичну ситуацію щодо АЧС               в Україні та світі.

    З метою запобігання занесення збудника на територію України                      в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Бачівськ» для пішохідного переходу встановлені дезкилимки, а також стаціонарні установки для автоматичної дезінфекції транспортних засобів (дезбар’єр) АСАД 15Г, що перетинають кордон. Так за 2021 рік було оброблено: вантажного автотранспорту 48530 одиниць, легкового автотранспорту 60892 одиниці, автобусів 3804 одиниці.

    Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота поінформованості громадян серед населення щодо заходів з недопущення поширення інфекційних захворювань тварин. 

    За інформацією Міжнародного епізоотичного бюро                        (посилання: https://www.oie.int/en/disease/african-swine-fever/#ui-id-2) поширення африканської чуми свиней та її ситуація у 2020 та 2021 роках традиційно присутня на африканському континенті, де з 2005 року захворювання зареєстровано в 32 країнах. У 2007 році захворювання було підтверджено в Кавказькому регіоні Грузії. Так вірус АЧС поступово поширився на сусідні країни (тобто Вірменію, Азербайджан, Росію та Білорусь), вражаючи домашніх свиней та диких кабанів.