• In English
  • Про посилення Болгарією контролю імпорту аграрної продукції з України
    , опубліковано 18 Жовтня 2023 року о 08:08

    Згідно повідомлення Посольства України в Республіці Болгарія з 18 вересня 2023 року, з метою посилення контролю імпорту аграрної продукції з України, Болгарське агентство з безпечності харчових продуктів (Bulgarian Food Safety Agency) запровадило посилений контроль за кормами (наявність мікотоксинів, пестицидів, важких металів, ГМО, техногенних гамма-випромінювачів радіонуклідів) та харчовими продуктами (на наявність радіоактивності, важких металів і залишків пестицидів за методом багатокомпонентного аналізу).

    Контроль за кормами:

    1. Під час контролю буде здійснюватися перевірка документів, перевірка на ідентичність та фізична перевірка вантажів за місцем їх призначення.
    2. Під час фізичної перевірки з кожної партії будуть відібрані проби за одним або кількома показниками: мікотоксини, ГМО, пестициди, важкі метали та техногенні гамма-випромінювачі радіонукліди.

              Контроль за харчовими продуктами:

    1. Під час офіційного контролю буде здійснюватися документальна, фізична перевірка та перевірка на ідентичність вантажів за місцем їх призначення.
    2. З кожного вантажу повинні бути відібрані проби для лабораторного аналізу:

    – харчові продукти рослинного походження будуть направлятися для дослідження  на наявність залишків пестицидів за методом багатокомпонентного аналізу, на наявність важких металів та на радіоактивність. Необхідна кількість проб – 1 кг і контрольних 1 кг;

    – харчові продукти тваринного походження будуть направлятися для дослідження на наявність важких металів та на радіоактивність. Необхідна кількість проб – 1 кг і контрольних – 1 кг.

    Вантажі будуть випускатися у реалізацію, а при отриманні невідповідних результатів лабораторних досліджень будуть вжиті заходи, згідно чинного законодавства Болгарії.